Google Reklamları
Yarısı şiir bir adam/Hayrettin Geçkin
Ötekileriz Kültür Sanat Girişimi Forumu
Mayıs 23, 2012, 17:03:07 ÖS *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

ANASAYFA ANAFORUM Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  
Gönderen Konu: Yarısı şiir bir adam/Hayrettin Geçkin  (Okunma Sayısı 722 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
HBozkurt
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : Kasım 23, 2008, 01:43:41 ÖÖ »

Yarısı şiir bir adam

Sizler; insanları etten, kemikten yapılmış sandınız.  Öyle değil mi? Ben salt bu nedenle bile o kadar çok uzağınıza düştüm ki. Sizin “ötekiniz” olmayı başarabildim sadece. Sadece bu kadarını hak edebildim. Şikayetim yok. Niye olsun ki? Şiirsizliğimizin, düşsüzlüğümüzün faturasını size çıkaracak değilim ya!
   Sizin doğrularınız size doğru, benimkiler de bana... Olsun! Duygular doğrulardan daha gerçekmiş. Geçin onları! İnsanlar duygulardan yapılmış, duygulardan yaratılmışsa, size ne!
   “Yaşadığımız kent, bir kültür ve sanat kentidir!” dediğimde, ben de inanmamıştım aslında. Ama olmasını istemiştim. İçtenlikle... Çocukça inanmıştım buna. Sağda solda burayı “şiirin ve sanatın başkenti” yapacağız dediğimde, “kıs kıs” gülmekte haksız değildiniz.
   Dediklerime ses çıkarmayıp, yalanımı yüzüme vurmamanız, inceliğinizden! Anlamadım mı sanıyorsunuz? Yine burası için “bir tarih denizi ve bir kültürler müzesi” dediğimde de bu inceliğinizi esirgemediniz benden. Ayıplamadınız. Teşekkürler!
   Yalnızlığıma sığınıp Körfez'in yüzüne karşı “yaşanır kentler, adil-demokratik ülkeler ve barış içinde bir yeryüzü” düşü kurmama ses  bile çıkarmadınız. Daha ne isteyeyim ki sizden! Sağ olun.
   Bu topraklarda bayrağın, dinin, yurdun ve daha pek çok şeyin kutsal sayılmasına karşın, insanların değer görmemesi, önemsenmemesi, savaşsız ve düşmansız yaşanmayacağına inandırılması hep yadırgadığım şeydi. Önemli işleriniz yüzünden bunu bir türlü konuşamadık. Bu da benim size iyiliğim. Boş yere zamanınızı almamışım.    
“Başkalarının acılarına karşı duyarsız kalanlar kendi acılarıyla başa çıkamaz!” sözü ne kadar da boş aslında! Oysa “gemisini yürüten kaptandır” değil mi? Ben kaybedenlerin bayrağını gönlerde görebilir miyim diye gemi memi işine bakamadım. Böyle “çırılyaprak” kaldım işte. Akılsızlık! Kim ne yapabilir ki buna? Siz iyi ki benim gibi değilsiniz!
   Sizin “aklı selimliğinizi” hep kıskandım açıkçası. Beni hiç yanıltmadınız! Peki benim sizi yanıltmak istediğimi biliyor musunuz?  Ama siz de yanılacak göz yok.
   Aranızda  herkes derin. Ne iyi! Evet, evet! Herkes, hepiniz derin! Dünyaya kendi kuyunuzdan bakacak kadar... Ben mi? Ben hala o eski çocuk! Dönmeyenlerden!  İmkansıza dokunmakla, sonrayla buluşmakla bozmuşum kafayı. Büyük sözü dinlememişim bir düşünsenize. Aşık bile olmuşum. Yenilmişim… Yanılmışım... Neyse!
   Daha dün yaptığımı bir görseydiniz aklınızla bin kat daha övünürdünüz. Düğmeleri koptu, küçük bir çiçek bahçesine düşlerimi giydireyim derken! Ve ardından yarısı ısırılmış dünyamızla konuşmayı denedim.  Şarabı ve üzümü denediğim gibi. Ama sözcüklerin kapıları kilitliydi.
   Ha! Asıl konuya gelelim: İklimine bir türlü uyamadığım; kuşatıldığım, sınırlandırıldığım, kıstırıldığım şu dünyada; beni yalnız olmadığıma inandıran, sayıları bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar da olsa dostumlarım var. Onlar her yerli, her düşlü, her inançlı, her yaşlı...Onların içinden kaybettiklerim de oldu. Bırakıp gidenler de…  Sonsuz bir azınlığız anlayacağınız onlarla.
   İşte onlardan birinin bir şiir kitabı çıktı geçenlerde: “Yüzlere  Ters Yaşamak!” Kitabı yavaş yavaş ve birkaç gün içinde  okuyup bitirince sizlere sataşma duygum depreşti nedense. Engelleyemedim kendimi. Katlandığınız için elimden teşekkür etmekten başka ne gelebilir? Özgürce huzursuzluğuma, mutsuzluğuma verin.
   Evet, dostumun ilk şiir kitabı çıktığında, onun için: “Şiir halinde yaşayan bir adam!” demiştim. İnanmamıştınız. Şimdi onunla ilgili başka bir şeye daha tanık oldum: O, hayatın açtığı yaraları ilaç kullanmayıp şiirle, resimle iyileştirmeye çalışıyor. Hayatın acımasızlığına, bir tür karşı çıkma onunkisi.Yarısı şiir  bir adam o.  Ve toplumun “ötekisi” benim gibi. Dememe gerek yok yeni kitabının adından belli. Şimdi ona sesleneceğim aranızdan. Az  müsaade!
   Sen de benim gibi terk etme buraları sevgili dostum Nazmi Tirben! Çünkü ben bu duyguya her kapıldığımda, aklıma gelen sen ve birkaç kişi! Sizleri ve burayı yalnız bırakma korkusu…Zaman zaman birkaç yıldız ötede bir düşte konaklayabilirsin. Bir diyeceğim yok. Bunun zararı da yok! Başka türlü davranırsan,  inan bana cennete bile gitsen peşinden gelir, seni orda bulup yüreğinden öperim.

Pardon sizleri unuttum bu arada! Teşekkür etmeme tenezzül eder misiniz? Sahi sizlere bir sözcük borcum vardı.  Sonra versem! Çünkü sizler için de iyi şeyler büyütüyorum kalbimin iki yakasında.
                                                                                                            hayrettingeckin@gmail.com
Moderatöre Bildir   Kayıtlı
zeyno
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : Kasım 23, 2008, 02:35:40 ÖÖ »

Başkalarının acılarına duyarsız kalmak
İnsanın kendi acılarıyla başa çıkmanın
kestirme yolu olmasa bile belki o yolun başlangıcıdır..

Hızla okudum. Fekat bir cümle takılınca kemanımın ince teline, öttü teli kemanımın halkalandı döküldü sokağınıza notasız nağme..
zeyno
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : Kasım 23, 2008, 02:56:17 ÖÖ »

Bu topraklarda bayrağın, dinin, yurdun ve daha pek çok şeyin kutsal sayılmasına karşın, insanların değer görmemesi, önemsenmemesi, savaşsız ve düşmansız yaşanmayacağına inandırılması hep yadırgadığım şeydi. (HG)

Kutsal sayılan bayrakmış madem ve dinmiş ve yurt bu topraklarda...

Bırakınız kutsallığını, kutsanmasını, sayılan ama nüfus sayımı vakitlerinde.. ve bir de seçim vakitlerinde vaadlerle bir parça bağış.. adamakla dil aşınmaz, mal tükenmez.. sadakayla hiç.. niteliğinde.. sayılan bile olmadıkça nasıl olur insanın ya nerede görülür hakkı ile görülmüş müdür değer görmesi.. Ki Allasen yadırganması üstüne bir de.. Yani bu buyken.. Gelsin üste kalavvi bi de üzüntü.. Yapmayın gözüm, efendim.. Buna ancak küfreder benim gibiler, siyaseten iktidara yanaşmaz, yaşamaktan direnerek vazgeçmez, ülkeyi de mis gibi terk edebilmeyi beceremedikçe..

..

du bakiim bi da hızla okiim, neler batacak.. önce gözüme sonra kalbime.. gelirse içten nağmelerimi durduramam ben..
« Son Düzenleme: Kasım 23, 2008, 02:57:56 ÖÖ Gönderen: zeyno » Moderatöre Bildir   Kayıtlı
Sanat Dedektifi
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : Aralık 05, 2008, 16:52:27 ÖS »

Geçmiş günlerin birinde SU TV'de bir şiir programında izledim Hayrettin GEÇKİN'i. Güzel şeyler söyledi özde. Ama sonunda öyle bir söz etti ki, üzücüydü. Şiirimizi sadece bir isme indirgedi. O isim de genç bir bayan şair: Gonca ÖZMEN. Şimdi sormadan edemiyorum; ilgi şiirine mi bu şairimizin, üç nokta. İsim anmıyorsan, böyle bir prensibin varsa, ya hiç anma, anıyorsan unutma unutulmaması gerekenleri, değil mi ya? Böyle olmayınca insanın aklı işkillenmeden edmiyor doğrusu.

Aslında burada bu şekilde anmak istemezdim onu, neticede önem verdiğim iyi şairlerdendir. Ama hepimiz insanız, yanılır yıkılırız, hatalarımız da olur, anlamlı olan bu hatalarımızı elbirliği ile en aza indirgemek.

Böyle bir düşencenin kalemi bana bunları yazdırdı, bağışlanacağımı umarım.

Zehra YENİCE
HBozkurt
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : Aralık 05, 2008, 20:17:07 ÖS »

sevgili Zehra ablam..düşüncelerinize katılmakla beraber  son dönemlerde çıkışıyla dikkat çeken Gonca Hanımın hakkını teslim etmekte gerek..diye düşünüyorum..Hayrettin Beyin Gonca Özmen hayranlığı yalnızca şiirinedir..bilmenizi isterim
Komplocu
Berat Kardaş
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #5 : Aralık 07, 2008, 02:29:04 ÖÖ »

Geçmiş günlerin birinde SU TV'de bir şiir programında izledim Hayrettin GEÇKİN'i. Güzel şeyler söyledi özde. Ama sonunda öyle bir söz etti ki, üzücüydü. Şiirimizi sadece bir isme indirgedi. O isim de genç bir bayan şair: Gonca ÖZMEN. Şimdi sormadan edemiyorum; ilgi şiirine mi bu şairimizin, üç nokta. İsim anmıyorsan, böyle bir prensibin varsa, ya hiç anma, anıyorsan unutma unutulmaması gerekenleri, değil mi ya? Böyle olmayınca insanın aklı işkillenmeden edmiyor doğrusu.

Aslında burada bu şekilde anmak istemezdim onu, neticede önem verdiğim iyi şairlerdendir. Ama hepimiz insanız, yanılır yıkılırız, hatalarımız da olur, anlamlı olan bu hatalarımızı elbirliği ile en aza indirgemek.

Böyle bir düşencenin kalemi bana bunları yazdırdı, bağışlanacağımı umarım.

Zehra YENİCE

Hüseyin abim, ötekileriz.com'da da Hayrettin Geçkin beyefendiden çok sözederdi. Hüseyin abimden dolayı bende Hayrettin beye karşı gizli gizli bir sevgi yumağı oluştu. Bu kadar iltifata karşın Hüseyin abime teşekkür etmiş midir, ötekileriz'e üye olup, sağolun demiş midir, bilmiyom. Öyle bir zorunluluğuda yok zaten. Amma şiir söyleşisinde Sevgili Zehra Yenice'nin dediği gibi,  değerli ürünlerinden dolayı o kadar dehşet şairler varken, -onlardan biri olduğunu söyleyelim- sırf GONCA ÖZMEN'i tek isim olarak belirtmesi o gizli sevgimi yok etti, nötürleştirdi. 

Sayın Gonca Özmen'i birkaç şiirinden, bir de İlhan Berk'le kalem arkadaşlığından biliyorum.
sayın Hayrettin Geçkin, İlhan Berk'le olan kalem arkadaşlığından değilde, ürünlerinden dolayı tek şair olarak değerlendirmişse, töhmet altındadır... Başka şairlerin şiirlerini okumamış olabilir olasılığı uzak görüyorum... O halde, buradan duyurumdur: 'Gonca Özmen'in şiirleriyle diğer nitelikli şiirlerin kıyaslanması yoluyla bir inceleme, eleştiri yazısı yazmak zorundadır... Yazması halinde; o yazı üzerinden de konuşulacak, yazılacak çok şey olacaktır sanırım...

Meydan boş değil, şair ağzından çıkanın duyulacağını bilmeli... Söylediğinin arkasında durmalı ya da özür dilemeli.. Arkasında durduğu tez hakkında ayrıntıya girmeli...

Evet, Sayın Hayrettin GEÇKİN'den bekliyoruz: "YAŞAYAN ŞAİRLERE AİT ŞİİRLERDEN EN NİTELİKLİSİ NEDEN GONCA ÖZMEN'e AİTMİŞ, bilmek istiyoruz."

Not: Bildiğim kadarıyla ötekileriz kurallarında, ekleme, yorum, inceleme olmaksızın sırf alıntıya dayanan ve ötekileriz üyesi olmayan yazarların ürünlerinin asılmaması gibi bir kural vardı. 

« Son Düzenleme: Aralık 07, 2008, 02:32:58 ÖÖ Gönderen: Komplocu » Moderatöre Bildir   Kayıtlı

Komplocu Geldi Hanımmm!!! Darma daın... Darma Daın...
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2009, Simple Machines XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!