Google Reklamları
Ismarlama Şiir Yazılır mı?
Ötekileriz Kültür Sanat Girişimi Forumu
Mayıs 23, 2012, 13:04:02 ÖS *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

ANASAYFA ANAFORUM Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  
Gönderen Konu: Ismarlama Şiir Yazılır mı?  (Okunma Sayısı 858 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Sanat Dedektifi
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : Ekim 02, 2008, 23:48:58 ÖS »

ISMARLAMA ŞİİR YAZILIR MI?

Şiir içten akan bir ırmak, şairin kalbinden doğar, kaynağı burası. Bu ırmak çöle isyan etme biçimidir. Çöl dedikse hayatı kastettik. Şair şiiriyle hayata kafa tutar. Bu, bir çeşit dünyaya mühür basma biçimidir. Ölümlülüğün baskısını kırma çabası da diyebiliriz şairin yaptığına. Yapılanın ederi yoktur, sanatsal yaratının para ve pulla karşılığı ölçülemez. Bu çerçeveden bakılınca, ısmarlama şiir yazılır mı sorumuzun yanıtı “hayır” olmalı.

Ya sizce?

Ayrıca şairlerin reklam metni yazarlığı konusunda ne düşünürsünüz?

Zehra YENİCE
Moderatöre Bildir   Kayıtlı
Şeyda GÜNEŞ
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : Ekim 03, 2008, 00:09:34 ÖÖ »

Zehra YENİCE'yi Ötekileriz.com'dan bu yanadır izlerim. Orada açtığı forumları da ilgiyle takip ederdim. Ama hiç birine katılma, yanıt verme şansım olmamıştı. Çünkü uzunca bir süre bu sanat sitesini izleyip, benim arayışlarıma cevap verip veremeyeceğinin yanıtını aradım. Sonunda o yanıt olumlu oldu ve ötekileriz.net'de üyeliğimi başlattım. Şunu demek istiyorum, Zehra YENİCE beni buraya çeken önemli yazarlardan biri. Uzunca bir süredir ötekileriz.com'da açtığı sıradışı forumlara ara vermiş görünüyordu, bu ara vermeyi ortadan kaldırmasına çok sevindim. Gerçi hakkı var açtığı forumların bir çoğu -dönüştürülerek- matbuu dergilerce dosya konusu yapıldı izlediğim kadarıyla... Kim bilir belki de bu kolaycı tutumlara kırgınlığını koymuştu ortaya. Ama bana sorarsa, kırılmasına gerek yok. Önemli olan izleniyor olmak, ufuk açmak. Yeni yaratımlara vesile olmak. Az şey değil bunlar.

Foruma yanıtım:

Bana birisi bir konuda şiir yazmamı söylese tek kelime aklıma gelmez.

Şeyda GÜNEŞ
zeyno
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : Ekim 03, 2008, 00:46:53 ÖÖ »

ben şahsen istek üzre şarkı bile söyleyemezken...sanmam şiir uçururken oturup yazabileyim..  siparişi var ama.. dolgun.. doyuracak papale.. olsun isterse.. isteyenin bir yüzüyse kapkara.. seve seve bacıların arabı olunurum valla..

reklam metni yazarlığı konusuna gelince..

onu da, şair olup reklam metni yazdıranın oltasında balık olan gariban şaire değil... o şairi, oltasının ucunda kurtlu bir kaç solucan için balıklaşmaya.. hatta hatta sazanlaşmaya zorunlu kılan hem enine hem dibine sığ olsa iyi.. hem tuzuna hem balığına kısır mı kısır yani kurak denizin çöl dalgasıyla, teknesinin pabucunu şapkasını derken bayraklı direğini kaptıran o şairin sularında kaptan-ı deryayken birden haresi ni halesini yitiren insan halinin - her ney sesiyle sesler halini.. ahlarına sormalı bunu.

başka... yok başka maşka.. Aşk, aşksa eğer.. Yaşamak gibi aşkta da ölüm olur elbette.. Ama aşkın (ne yaşatırken, ne öldürürken.. yani beni bir güldürür, bir ağlatırken..) ölü diri şakası olmaz bildiğim.. ben yaşarken bende böyle şimdilik şiir bildiğim, bir şair bile değilken hem de.. hele bi de şair olaydım.. halim herhalde böcekten beter... artık her neyse..
« Son Düzenleme: Ekim 03, 2008, 01:09:48 ÖÖ Gönderen: zeyno » Moderatöre Bildir   Kayıtlı
Berrak BEHRAMOĞLU
ÖKS Girişimcisi
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : Ekim 03, 2008, 09:08:52 ÖÖ »

İlginç iki sual. Şiire dair, şaire dair.

Ben ısmarlama şiir yazamam.

Reklam metni yazan şairlerin durumunu ise, kapitalizmin kıskacında çırpınan kelebeklere benzetiyorum. İki lira+İki günlük mut= Üçüncü gün ve sonraki günler, yok'luk.
alisinkay
ÖKS Girişimcisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : Mayıs 10, 2009, 23:43:39 ÖS »

Çok fazla konuşmayı sevmem. Kelime cimriliğimi burada da göstereceğim.

Yanıt: İstiklal Marşı.
Nisa NUR
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #5 : Mayıs 11, 2009, 12:51:08 ÖS »

Sevgili Ali;
Gösterdiğin örnek bir açıdan doğru. Ama diğer açıdan bakacak olursak "İstiklal Marşı"mızın ısmarlama olarak yazıldığını söyleyemeyiz. Şöyle ki; Büyük şair Mehmet Akif ERSOY'un önüne dünyaları yığsalardı, o güçlü duyguları uhdesinde ve ruhunda çoğaltmamış-biriktirmemiş olsaydı tek dize yazamayabilirdi. Nitekim, verilen ödülün tek kuruşuna bile dokunmaması onun ödülden öte bir aşk uğruna kaleme sarıldığını gösteriyor, ki, aşk olmadan olamaz hiçbirşeycikler. Bu çerçeveden bakınca bu konudaki "ımarlama" ısmarlamadan öte, bir nevi şaire böyle bir şiir yazmayı aklettirme vazifesi görüyor, ona hatırlatıyor, hepsi bu, başka şey değil...
« Son Düzenleme: Mayıs 11, 2009, 12:52:26 ÖS Gönderen: Nisa NUR » Moderatöre Bildir   Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2009, Simple Machines XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!