Google Reklamları
Bağımlılık - Şiir / Fuat Çiftçi (Şiir Kıvırmaları Yoktur Dostum)
Ötekileriz Kültür Sanat Girişimi Forumu
Mayıs 23, 2012, 12:37:29 ÖS *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

ANASAYFA ANAFORUM Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  
Gönderen Konu: Bağımlılık - Şiir / Fuat Çiftçi (Şiir Kıvırmaları Yoktur Dostum)  (Okunma Sayısı 1759 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Bahattin YILDIZ
Bahattin Yıldız
Yönetici
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« : Ağustos 31, 2008, 16:00:48 ÖS »

otekileriz.com'dayken dostluğumuzu ve kavgamızı birbirine paralel, aynı sıcaklıkta, birbirini besleyerek, besteleyerek sürdürdüğümüz ve halende sürdürebildiğimiz değerli ŞiirAdam Fuat Çiftçi'ye ait 'Bağımlılık-Şiir' kitabını Şiiri Özlüyorum Dergisinin hediyesi olarak almakla, teşekkür mahiyetinde sözler sarfetmek için bu forumu açmışken, birkaç ön yazı yazmak geldi içimden.

Bir insan bu kadar mı Şiirsever olur, yaşamının merkezine ve kalbine alır?... Sevgili Fuat'la en az iki kez yüzyüze ve aynı masada kadeh tokuşturmuş biri olarak, sadece yazılarının değil yaşamının her anının şiirle dolu olduğunu biliyorum. Başka arkadaşlarında olduğu ilkinci masada, 'artık yeter,' demişim. Birazda havadan sudan konuşsak...

Fuat'ın bir anlık süren bakışlarındaki anlamı çözmüş, özür dilemiştim. Bana, şiire soğuk bir adama bakar gibi bakmıştı. 'Yok... Yanlış anlaşılmasın... Şiiri bende severim, yazamasam da iyi takipçilerindenim, ama yani...' diye gevelemiştim.

Sevgili Fuat, Dansöz Kıvırmaları adlı romanımı ima ederek, 'Kıvırma!...' demişti.

Bağımlılık-Şiir adlı kitabı elime geçer geçmez sayfalarını karıştırdım. Bazıları önceden yayınlanmış yazılarından oluşuyordu. Kapaktan sonraki sayfaya nihayet geçebildim.

Bana kızacak biliyorum, 'sana hitaben yazılmış bir yazıyı kamuda niye dilllendiriyorsun,' diyecek... Varsın desin... Kavganın, pardon, dostluğumuzun beslemesi olur.

Yazı Şöyle:

"Bahattin Yıldız'a
Şiir Kıvırmaları yoktur
dostum!
Fuat Çiftçi
Avanos'

Sevgili Fuat, gerçekten yaşamını 'Kıvırmasız' şiire adamış ender insanlardan biri...  Kendisini kutlarım...

* bagimlilik_siir_fuat_ciftci.jpg (105.93 KB, 500x722 - Gösterim: 82 kez.)
« Son Düzenleme: Ekim 19, 2008, 12:40:40 ÖS Gönderen: Transferci » Moderatöre Bildir   Kayıtlı
Bahattin YILDIZ
Bahattin Yıldız
Yönetici
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #1 : Ağustos 31, 2008, 16:31:41 ÖS »

Bağımlılık-Şiir, Fuat Çiftçi'nin, Yom yayınlarından çıkan 'Aynada Arbede' şiir kitabından sonraki ikinci kitabı... Şiir üzerine Deneme/Eleştiri türünde yazılar içeriyor.

Ön sayfada yazılı özgeçmişi :
Fuat Çiftçi, 1970 Kaman doğumlu. Uludağ Üniversitesi Fransız Dili Eğitimi Ana Bilim Dalından mezun. Öğretmenlik yapıyor. Şiirleri ve yazıları Varlık, Şiiri Özlüyorum, Akatalpa, Kitap-lık, Hürriyet Gösteri, Bireylikler, Mühür vb. dergilerde yayımlandı. Şiiri Özlüyorum dergisinin yayın yönetmenliğini yapan Çiftçi, 1982 yılından bu yana Anavos'ta yaşıyor.

İÇİNDEKİLER:

Şiirin Çağrısı

Fakir şair-Zengin Bilge

Şiir ve Fuhuş

"Dilin İçinde Buyruk Şiir!'

Bağımlılık-Şiir Etrafında Deyişler

Avanos'ta Şiiri Özlemek

Hayat Ansiklopedisi : Ahmet Erhan

Küçük İskender Şiirine Giriş Denemesi

Lale Müldür ile Don Kişot Arasında : Ultra - Zone'da Ultrason

Yakın Mercek'e Okur Gözüyle Bakınca ( BY Notu : Yakın Mercek, Mustafa Durak)

Mustafa Durak ve "Şiir Dilinin Ardında Şiir Cini - Tek Şiir Denemeleri"

Şiir Seddinde Üç Adama Dair:

"Mağmum" da Tersten Perspektif Ya da İlhan Kemal Şiirine Giriş Denemesi

Fırtınaya Hazırlık Sonrasında Baki Ayhan Şiirine Öndeyi...

Güze Yolcu : Bizim Yaşam Ve Zeki Karaaslan Şiirine Doğru

Şiirpark-1

Hiç, Kimsenin Bildiği Yürek Terlemesi : İlhan kemal

Eylül Yarası'ndan Zeki Karaaslan'a Bakmak

Eğrilikler Yolunda Hüseyin Çiftçi

Fergun Özelli ve Narin Zehir

Mustafa Ergin Kılıç ve Desibel

« Son Düzenleme: Ağustos 31, 2008, 16:32:32 ÖS Gönderen: Bahattin Yıldız » Moderatöre Bildir   Kayıtlı
Bahattin YILDIZ
Bahattin Yıldız
Yönetici
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #2 : Ağustos 31, 2008, 16:55:59 ÖS »

Zeki abinin  'Dünya Kardeşliği' şiirini okur okumaz, 'Abi, bu şiirin verdiği mesajlar benim yazmakta olduğum Kimlik No 666 romanımın özüyle acayip örtüşüyor, izninle romanıma da almak istiyorum,' dediğimde alacağım yanıtı biliyordum. 'Kardeş! Seni mi kıracağım...' Sağolsun, varolsun...

Zeki abinin, 'Dünya Kardeşliği' şiiriyle, Hacı Bektaşi Veli'nin; 'Dili, Dini, Irkı ne olursa olsun iyi iyidir' sözleriyle uyumlu mesajı romanım verebildi mi?... bunu tarih gösterecek...

Zeki abinin 'Dünya Kardeşliği' şiirine Bağımlılık-Şiir kitabında Fuat Çiftçi'nin de değinmiş olması beni çok sevindirdi. 'Eylül Yarası'ndan Zeki Karaaslan'a Bakmak' başlığı altındaki yazıdan yaptığım alıntıyı aşağıda sunuyorum:

"İki ya da daha çok düşman kamplarına ayrılmış insanlara, göksel kanatlardan ulaştırdığı içten duygularla (dogmatizm söz konusu değil), evrensellik karakteri sunuyor Karaaslan. Dizelerinin çoğu estetik ve felsefi yönlü notları da içeriyor. Biz uzlaşı, bir kültürel kod söz konusu, 'Dünya Kardeşliği" şiirinde. İnsani olanın vurgusunu bireysel bir olgu olarak değil de toplumsal ve kültürel bir olgu olarak dile ve dizelerine yayması, şiir olgusunun daha iletişimsel anlarının farkına varılmasını sağlıyor Zeki Karaaslan. Bilinçli bir çaba bu ; şiiirin kimi kez tarihsel, toplumsal bir dil olduğuna vurgular yapıyor dizelerinde denebilir rahatlıkla. Şiirlerinin temelinde, her zaman için, çokça vurgulanmış bir evrensellikle donatılmış açık insani melodiler (dize anlamında) yaratma çabasındadır. Biçimsel değil ama duygusal ve zihinsel anlamı yeğlemektedir Karaaslan. kesik kesik düşünce parçalarıyla değil, birlşetirici ve açık biçimde felsefi olan bakış açıları altıdna bir araya getirilen dizeler, ayrıcalıklı bir şiir estetiğinin perspektifidir adeta.
...................................................... "

« Son Düzenleme: Ağustos 31, 2008, 17:00:44 ÖS Gönderen: Bahattin Yıldız » Moderatöre Bildir   Kayıtlı
Bahattin YILDIZ
Bahattin Yıldız
Yönetici
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #3 : Ağustos 31, 2008, 17:35:39 ÖS »

'Şiir Seddinde Üç Adam...' dan biri olarak adı geçen İlhan Kemal'le ve sondan bir önceki şiir kitabı 'Mağmum'la ilgili olarak, Fuat Çiftçi'nin Bağımlılık-Şiir kitabında geçen yazısını yeniden okuduktan sonra kütüphanemin başköşesinde yer alan Mağmum'u yeniden elime aldım. Bir başka gözle, bir kez daha okuyacağım...

Bu arada söylemeden geçemeyeceğim: İlhan Kemal'in şiirleri tarzına çok benzer (taklidi diyerek sivri okları üzerime çekmek istemiyorum) birçok şiirler birçok şairleri tarafından yazılırken, birçok şiir eleştirmen ve inceleyicileri tarafından bunun dillendirilmeyerek, gözardı edilerek, -'fason' demeye dilim varmıyorsa da- benzerlerinin göklere çıkarılmasını, asıllarının esamesinin bile okunmamasını anlayabilmek için kaç fırın şiir ekmeği yenilmesi gerektiğini bilmiyorum... 

Şiiri Özlüyorum Dergisinin Eylül-Ekim 2008 sayısında yayımlanan İlhan Kemal'in 'Ateşte Bekledim Yağmuru' şiirinin 'İlhan Kemalin şiiri etiketi'nden daha farklı bir etiket sunması -bu bilinçle yapmadığını bile bile söylüyorum-, aynı zamanda güzel bir salvo olarak değerlendirilebilinir mi?...

Bilemem... Ama, 'Ateşte Bekledim Yağmuru' şiiriyle bilinen ve takip edilen 'İlhan Kemal Etiketli' şiir tarzından başka tarzlarda da nitelikli ürün verebildiği, bir anlamda kendiyle rekabet içinde olduğu ve bunda da başarılı olabildiği aşikardır...

Günü geldiğinde otekileriz.net forum sayfasında da bu şiirini de görmeyi umuyorum.

Yaşı genç, şiir geçmişi yaşlı, şiirleri hep diri sevgili İlhan kemal'i; İlhan Kemal  ve diğer değerli şairleri ve şiirlerini keşfedenleri, keşfetmekle kalmayarak bunu dillendirenleri, forum başlığını da esas alarak özelde Fuat Çiftçi'yi saygı, sevgi ve selamlarımla kucaklarım. 
« Son Düzenleme: Ekim 19, 2008, 12:39:20 ÖS Gönderen: Transferci » Moderatöre Bildir   Kayıtlı
Sanat Dedektifi
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : Ekim 18, 2008, 10:50:04 ÖÖ »

Fuat ÇİFTÇİ şiirlerine özel bir önem verdiğim birkaç şairden biridir: Karacoğlan Kırığı, Ağrılı Renk...gibi başarılı şiirleriyle ayrı bir yer edinmiştir okurda. Ancak onun şiirlerinden öte şiir üzerine yazılarına da ilgiyle eğilmiş, başka bir dil kullandığının ayırdına varmış ve bu en az bir şiir titizliği ile yazılan yazılardaki estetik maharete hayran kalmıştım. Kim bilir belki de ona bu güzel yazıları yazdıran ele aldığı kitaplardaki derinlik, özgünlük ve estetik çıta yüksekliğidir. Böyle de olsa bu kitaplardaki rüzgara dokunmak için, bu beceriyi gösterecek birikime sahip olmak gerekir. Bunu başardığına göre onda bu birikim fazlasıyla var. Bunu yalnız biz söylemiyoruz, Ramis DARA Akatalpa'nın Ekim 2008 sayısında bakınız ne demiş:

- Fuat ÇİFTÇİ'nin çabalarını öznel nedenlerle de önemsiyor; onun düzyazıda daha özentisiz, özensiz değil, bir dile ulaşmasının çıkışını destekleyeceğini düşünüyorum. İlginçlik özün gerisinde kalmalı, örneğin. Şiire ilişkin yazılar da, şiirin kendisi gibi, deneme öykü roman gibi, klasik biçim-içerik örtüşmesinin ötesinde özel bir -sanatsal- varlık tadı sunmalıdır. -RD

Zehra YENİCE
Moderatöre Bildir   Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2009, Simple Machines XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!