Google Reklamları
YKY ŞİİR YILLIĞI
Ötekileriz Kültür Sanat Girişimi Forumu
Mayıs 23, 2012, 11:08:10 ÖÖ *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

ANASAYFA ANAFORUM Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  
Gönderen Konu: YKY ŞİİR YILLIĞI  (Okunma Sayısı 1018 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Sanat Dedektifi
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : Haziran 27, 2008, 00:00:44 ÖÖ »

YKY ŞİİR YILLIĞI 2007 :

Baki ASİLTÜRK tarafından hazırlanan “YKY Şiir Yıllığı 2007” yi incelediğimizde, usumuza bir akademisyenin titizliği el sallıyor, hemen. Bilmeyenler için dip not düşmeli: Baki ASİLTÜRK Marmara Üniversitesinde Çağdaş Türk Şiiri üzerine dersler veren genç bir akademisyen, aynı zamanda Baki Ayhan T. imzasıyla tanıyoruz onu. Genellikle şiirlerine bu imzayı atıyor. Uzun bir süre Budala dergisini çıkardı, yetenekli gençleri gün ışığına çıkardı. 2003 Ekim’inde Budala dergisinde “Soylu Yenilikçi Şiir Manifestosu”nu yayınladı. Baki ASİLTÜRK’ün yıllığın önsözünde Schopenhauer’den alıntıladığı “ Kim ki çağdaşlarının taktirini kazanmayı, övgüsüne mazhar olmayı arzu eder, adımlarını onların adımlarına uydurmalıdır, fakat bu şekilde asla büyük eser meydana getirilemez. Her kim ki büyük işler başarmayı arzu eder, gözlerini geleceğe çevirmelidir, eserini gelecek kuşaklar için hazırlamalıdır.” öğüdü-önerisi de adeta şairlere ışık tutuyor.  Kaliteli, özgün, seçici, sayfalarına alın teri dökülmüş başarılı bir yıllık bu.  Onlarca derginin bütün sayılarını taramak, özenle okumak, en başarılı şiirlere bir im koymak! Muhteşem bir çaba. Kaldı ki iş sadece en özgün şiirleri ortaya koymakla da kalmıyor, o yıl içindeki bütün edebiyat eylemleri kayıt altına alınıyor… Ödüllerden, yeni çıkan kitaplardan, ölümlerden tutalım da dergilerde yer alan şiire dair eğitici yazılara, söyleşilere kadar her şey tek tek incelenmiş, önemlileri kayıt altına alınmış. Övgülerin en kallavisini hak eden bir çaba. Baki ASİLTÜRK bir söyleşisinde bu yıllığı hazırlarken hiç kimseden yardım almadığını, tek başına bu işi kotardığını belirtmişti yanlış hatırlamıyorsam. Oldukça yorulmuş olmalı. Neyse ki sevgiyle titreyen yüzlerce yürek, atışı, yorgunluğunu unutturuyordur ona, umalım.

Bu kaliteli yapıtta Ötekileriz'den şair arkadaşlarımızın da yer alması ise ayrı bir sevinç.

Zehra YENİCE
Moderatöre Bildir   Kayıtlı
TayyibeAtay
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : Haziran 27, 2008, 19:43:36 ÖS »

"Bu kaliteli yapıtta Ötekileriz'den şair arkadaşlarımızın da yer alması ise ayrı bir sevinç."

Merak ettim sevgili Zehra Yenice;kimler var acaba?

Saygılarımla...

Nisa NUR
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : Haziran 30, 2008, 21:48:57 ÖS »

Sevgili Tayyibe hocam, her şeyi de Zehra'dan beklemesek, antolojiyi alıp kendimiz görsek... Desem yanlış mı yapmış olurum? Sevgiyle.

Nisa NUR
Berrak BEHRAMOĞLU
ÖKS Girişimcisi
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : Eylül 11, 2008, 13:21:48 ÖS »

sevgili Zehra YENİCE'nin YKY2007 Şiir Yıllığı ile yazdıkları beni harekete geçirdi ve bu yıllığı edindim, çok sıkı bir çalışma gerçekten. Baki Ayhan T.'yi kutlarım. Bir ölçüde meslektaşız kendisiyle. Ben de edebiyat öğretmeniyim.

Ayrıca bu seneki iki yıllıktan daha söz açmak lazım. Biri, Veysel ÇOLAK'ın "Şair Vur Kendini"si; diğeri Fergun ÖZELLİ ve H.Keko YETİK'in hazırladığı"Şiir Kitapları ve Hayat."

Bu üç yıllık şiirle ilgilenen herkesce mutlaka okunmalı.

Berrak BEHRAMOĞLU
« Son Düzenleme: Eylül 13, 2008, 12:10:01 ÖS Gönderen: Berrak BEHRAMOĞLU » Moderatöre Bildir   Kayıtlı
Sanat Dedektifi
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : Şubat 05, 2009, 16:57:22 ÖS »

Kitap-lık / Şubat 2009 Sayı: 124

�Yarının ne getireceğini bilmiyorum� son cümlesi Fernando Pessoa�nın. Kurmaca kişilikleriyle, yarattığı şairlerle �birçok kimse� ve �hiç kimse� olmayı başarmış bir �garip� yazardı o... 45. sayımızdaki (Ocak-Şubat 2001) �Takma Adlar, Sanal Kimlikler� dosyası içinde oynadığımız oyunda, kurduğumuz hayali �Yazarlar Sözlüğü�nde Pessoa örneği vardı önümüzde. Sonra, 2004 Aralık�ında, bu kez bir sergiyle �J. F. Vilhena�nın küratörlüğünde �Fernando Pessoa ve Şürekâsı (Fernando Pessoa & Co.)� adlı bir sergiyle� anmıştık onu. Son zamanlarda ise Huzursuzluğun Kitabı (Çeviren: Saadet Özen, Can Yay. 2006) bu özlü modernistin ülkemizde biraz daha bilinmesini sağlamış görünüyor.

Sema Rifat, Pessoa�yı yakınımıza getiren, on yıla yayılan ama çok kısa süren bir gönül ilişkisinin ilmeklerini gösteren mektuplarını çevirdi. Önümüzdeki ay çıkacak kitaptan seçilmiş bir deste mektubu önceden Kitap-lık okuruyla paylaşmak istedik.
Pessoa, nişanlısı ve tek aşkı olarak bilinen Ophélia Queiroz ile 1919�da, iş yaptığı bir şirkete 19 yaşındaki Ophélia�nın sekreter olarak girmesiyle tanışır. Böylece kesintili bir �mektup aşkı� başlar: 1 Mart 1920�de ilk mektubunu yazar ona, 29 Kasım�da ise bu ilişkiyi bitirdiğini bir mektupla bildirir. 1929 Eylül�ünde başlayan mektup aşkı 11 Ocak 1930�da sona erer.

Nasıl bir dünyada yaşadığımız neyin diline sığındığımıza bağlı değil mi? Yakınlarımızda çalan savaş tamtamları yanı sıra siyaset ve ekonominin sivri dili, bizi kendimiz olmaktan çok uzaklara fırlatıyor. İnsanların âdeta �haber bülteni papağanı�na döndüğü, zihinlerin kötürümleştiği bir zamanda bundan tam yüz yıl önce �Akla verdiğim önem her geçen gün azalıyor� diyen Proust, Ricardo Reis�in kaleminden yazdığı bir şiirde İranlı satranç oyuncularının �huzur�una işaret eden Pessoa gibi çıkılacak ne çok liman var.

Kitap-lık, gerçek edebiyat okurunun dergisi olma çabasıyla, bu limanlara demir atmayı sürdürecek. İşte, baharda René Char ve Borges koylarına dümen kıracağız, yelkenlerimizi çoktan açtık.

Yine geldi şiir yıllığı ayı: Edebiyat dünyamızın �kutsal ay�ı saymalıyız artık Şubat�ı.

Bâki Asiltürk�ün hazırladığı YKY Şiir Yıllığı 2008 şiirimizden görünümler getiriyor önümüze, ufuklara işaret ediyor. Elbette artık yıllıkların tadı tuzu sayılan itirazlar olacaktır �şairlerin tarafından�; ama nedir, bir işin ses getirmesi o işin sürdürülmesine bir işaret de sayılmaz mı?

Murat Yalçın
(Editör)

İçindekiler:

RÜZGÂR GÜLÜ

Güven Turan, Hatice Tekin, Tuncer Erdem, Ertuğ Uçar, Sevgi Ünal, Turgut Yüksel

ŞİİR

Abdülkadir Budak - Yay Burcu

İzzet Göldeli - Ara-Fresk, Güdü, İkileme

Nuri Demirci - Gidenler Oldu

Seyhan Erözçelik - Of! Of!

küçük İskender - Bir Melek Satın Aldım, Köprüden Atlamak

Serdar Koçak - Naz

Mahmut Temizyürek - Ölçüseven

Ömer Erdem - gülten akın, nereden gelirim

Ömer Aksay - Araf Çekimserliği

Kadir Aydemir - Tralleis�te İki Âşık

Elif Sofya - Sosyal Supap Projeleri

Ertan Yılmaz - Ben Gidiyorum Portakal

Umut Taylan - Köpüklü Gece Duası

Sine Ergün - Yaban, Harita

ÖYKÜ

Yiğit Bener - Leke

Saba Kırer - Kesitler

Yalçın Tosun - Altın Günü

Melida Tüzünoğlu - Kasap Havası: Ecel II

Emir Ali - Ödül

Şenay Eroğlu Aksoy - Sis

MEKTUP

Fernando Pessoa - Ophélia�ya Mektuplar

DENEME

Oğuz Demiralp - Bir Kurban Bayramı Yazısı

Emin Özdemir - Acı Üstüne Çeşitlemeler

GÜNLÜK

Gültekin Emre - Çınlama Günlüğü

SÖYLEŞİ

Gonca Özmen �Bir yaprağı anlamaya çalışmakla bir dizeyi anlamlandırmak aynı gibi geliyor bana�

BABİL KULESİ

Tamer Gülbek - Düşler ve Yolculuklar: Cevat Çapan�ın Şiirine Bir Yaklaşım Denemesi

Ramis Dara - Hilmi Yavuz ve Halesi

Hilmi Tezgör - Auster Paydası
« Son Düzenleme: Şubat 06, 2009, 19:37:58 ÖS Gönderen: Transferci » Moderatöre Bildir   Kayıtlı
Şeyda GÜNEŞ
ÖKS Girişimcisi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #5 : Şubat 20, 2009, 22:31:52 ÖS »

YKY 2008 Şiir Yıllığı şiir avlusuna gül düştü, aldık kokladık. Hoş. Kallavi bir çalışma olmuş. Emek verenleri kutlarım.

Şeyda GÜNEŞ
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2009, Simple Machines XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!