selim-cem
ÖKS Girişimcisi
tarih olsun diye geldim buralara/ a. özer
|
 |
« : Haziran 12, 2008, 11:07:36 ÖÖ » |
|
KİŞİLİK HAKLARINA SAYGI GÖSTEREREK VE YASALAR ÇERÇEVESİNDE KALINMASINI ARZU EDEREK ( HAKARETSİZ-SEVİYELİ) EDEBİYAT ÖNCELİKLİ ELEŞTİRİLERİN YAZILMASI AMACIYLA BU FORUMU AÇIYORUM. KOLAY GELSİN.
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Eylül 12, 2008, 21:34:35 ÖS Gönderen: Bahattin Yıldız »
|
Moderatöre Bildir
|
|
|
|
selim-cem
ÖKS Girişimcisi
|
 |
« Yanıtla #1 : Haziran 12, 2008, 11:31:10 ÖÖ » |
|
GEZİLER NE İŞE YARAR ? Osman Konuk arkadaşım ; bu ülkenin üniversitesinde doçent olmuşsun, üstüne şair-yazarsın. Bir festival kapsamında Adana'ya davet edilmişsin. aynı zamanda güzel bir gezi imkanı. Tamam kebablar yenecek, şalgam içilecek de Allah rızası için bazı şeyler de görerek, sorularak öğrenilecek. Gerçi sormuşsun sormasına da herhalde aklın kebapta kalmış olacak öğrenememişsin  Gerisini Osman Konuk'tan okuyalım : " Adana'da caddelerde portakal ağaçları var. Bu portakalları yemiyorlar mı insanlar dedim. Kimse emin değil. İnsan bir yerde portakal ağacı gördüğünde aklına başka ne gelir." ( Osman Konuk, Heves Dergisi,Küllük 2, 17. Nisan sayısı, sayfa 61 ) " Açıkçası Adana'ya ilk gittiğimde caddedeki ağaçları ben de portakal zannetmiş, sonra bunların aşısız Turunç ağacı, meyvelerinin de acı-ekşi bir tadı olduğunu, tam da bu yüzden yenilmediğini öğrenmiştim. Osman kardeşim üstelik de sormasına rağmen öğrenememiş, Adana kökenli bir dergide bunu bir de yazıya dökerek kendini iyice madara etmiş.
|
|
|
|
|
|
Sanat Dedektifi
|
 |
« Yanıtla #2 : Haziran 12, 2008, 12:31:13 ÖS » |
|
Küllük Ne İşe Yarar:
"Çamlık İçinde Bahçe, Bahçe İçinde Fanus"
"Akşam toplu yemek yenecekmiş. Kaçalım biz dedi Öztek başka yere. Ayıp olur mu olmaz mı derken toplu yemeğe gidildi. Öztek'in arabasındayız. Gidilecek yeri buluncaya kadar Adana'yı iki kere turladık. Üç Adanalı, Üstübül ve ben Adana caddelerinde kaybolmayı başardık. Direksiyonda bir şair oturan arabaya binerken iki kere düşünmek lazım. Saba Kırer sakinliğini koruyarak yönetimi ele aldı ve uzun telefon tahlilleri sonunda yer bulundu. Çamlık'ta Bahçe diye bir yermiş. Orayı işleten birinin ikramı galiba yemek. Emin değilim. Saba Kırer "çamlık içinde bahçe, bahçe içinde fanus" dedi.
Hüseyin Ferhad'la konuştuk bir beş dakka yanımıza uğurayınca." Heves Dergisi XVII Sayısı.
Osman KONUK "Küllük" başlıklı yazısında yakın geçmişte Adana'da gerçekleştirilen Tüyap Kitap Fuarına katılımlarının anısını, ayrıntısını ele almış bu yazısının bazı bölümlerinde. Bu yazısının edebi bir değer taşısın için yazılmadığını yazısında belirtmiş, evet. Böyle yazılar yerince olunca hoş da olur, amenna. Bizim yazı için bir diyeceğimiz yok. Fakat duyumlarımıza göre kendisinin de dahil olduğu bir grup şair ve yazarı bu etkinliğe adına "Dergiler Birliği" denen bir oluşum getirmiş. Bu oluşumun içinde Heves'le birlikte birkaç dergi daha varmış. Dananın kuyruğu da buradan kopmaktaymış. Biz duyduklarımızın yalancısıyız. Osman KONUK için şöyle diyormuş diğer oluşum üyeleri: - O, vefasız biri. Yazısında herkesi anmış da bizleri anmamış!
Ey arkadaşlar, üzülmemeli. Ansa ne olur, anmasa ne olur. Başınız göğe mi erecek adınız zikredilmeyle. Siz iyiliğin ve vefanın yanında olmaktan taviz vermeyin, hepsi bu.
Bir de kafama takılan bir toka daha var: Yazıda zikredilen Adana'lı arkadaşlar yaşadıkları kentte kayboluyorlarmış diye üzülenler varmış, cık cık, niçin üzülüyorlarmış ki... Bunda ne var. Olur böyle şeyler?!
Olur, turunç'a karpuz da denir n'olacak. Zeka düzeyimizi mi gösterecek sanki bu...
Zehra YENİCE
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Haziran 13, 2008, 20:41:14 ÖS Gönderen: Sanat Dedektifi »
|
Moderatöre Bildir
|
|
|
|
|
ayse
|
 |
« Yanıtla #3 : Haziran 13, 2008, 10:48:22 ÖÖ » |
|
sizi okumak yeni düşünceler demek ki düşünmek zaten güzel..
|
buradan dörtnala geçti ac?lar?m?z
|
|
|
selim-cem
ÖKS Girişimcisi
|
 |
« Yanıtla #4 : Haziran 13, 2008, 20:01:04 ÖS » |
|
PORTAKALLAR, ADANALILAR VE OSMAN KONUK
Doçent-Şair-Yazar Osman Konuk : Bre Güneyliler şu caddede uzayıp giden ağaçlardaki portakalları nüçün yemezsiniz ? Adanalılar yada yerli halk : Vallahi emin değiliz Osman Abi , sahi niçin yemeyiz ?
-----------------------------------------------------------------------------------
Gerçekten hoş bir diyalog olmuş. Bu diyalogdan soru üretsek OKS çocuklarının beyni döner "mantık" yakalayalım derken soru çözemez hale gelirler.. Hadi Osman Konuk kardeşim bi hata yaptı, bu derginin Adanalı editörleri niçin düzelttirme gereği duymadı. Yoksa bu olay harbi harbi bu şekilde mi yaşandı ve Adanalılar Portakal zannedilen Turunçları niçin yemediklerinden emin değiller mi ?
Not : Teşekkürler Ayşe Keskin.
|
|
|
|
|
|
Sanat Dedektifi
|
 |
« Yanıtla #5 : Haziran 13, 2008, 20:24:59 ÖS » |
|
Çukurova Sanat Günleri'nden bazı enstantaneler:
Latife TEKİN'e Hesap Ödetmek:
Geçen aylarda Çukurovanın bazı illerini de içerisine alan uluslararası boyutlu Çukurova Santa Günleri düzenlendi, duymuşsunuzdur. Edindiğim bilgilere göre etkinlik çok başarılı geçmiş, izlediğim boyutuyla da öyle. Başta Çetin YİĞENOĞLU olmak üzere emeği geçenleri kutlamalı. Efendim, etkinliğin Mersin boyutunda gerçekleşmiş aşağıda anlatacaklarım, öyle söyleniyor:
O gün, etkinliğin akşamında bir balıkçıya gidilmiş topluca. Kimler yokmuş ki: Enver ERCAN, Latife TEKİN, Metin CENGİZ gibi istanbul'dan gelenlerin yanısıra Çukurovalı sanatçılardan Pali Canon, Bahattin AVCU, Sadık YAŞAR, Mehmet ÖZTEK, Mehmet HAMEŞ vs. Çukurovalıların birçoğu Enver ERCAN'ın pişinde pervaneymiş, vay neymiş, şiirlerini Varlık'ta nasıl sıklıkla yayınlatabilirlermiş, bunun kaygısıyla çembere almışlar Ercan'ı. Da, konumuz bu değil, ne diyorduk, balıkçıya gitmişlir demiştik galiba. Tamam hatırladım, balıkçıda yenmiş, içilmiş, hoplanmış ve zıplanmış sonunda ayrılık saati gelmiş çatmış. O da ne, kimsecikler hesabı ödemeye yanaşmıyormuş. "Peh!" diye kükremiş Latife TEKİN. Bir daha buralara uğrarsam iki olsun demiş mi bilmiyorum, bunu söylemediler. Söyledikleri, hesabı onun ödemek zorunda kaldığı...
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Haziran 13, 2008, 20:42:12 ÖS Gönderen: Sanat Dedektifi »
|
Moderatöre Bildir
|
|
|
|
|
Şeyda GÜNEŞ
|
 |
« Yanıtla #6 : Haziran 13, 2008, 21:20:05 ÖS » |
|
Edebiyat polemikleri de edebiyata dahil. Bu sayfayı böyle algıladım. Nükteler çok zarif. Selimcem ve Zehra YENİCE şiir yazarcasına bir polemik dili ortaya koymuşlar. Şahsen çok hoşuma gitti konudan öte bu iki yazarın dili. Elbette konular da çok ilginç. Güncel ve gülümsetici. Umarım adı geçen arkadaşlar da gülümserler bu yazıları okuyunca. Dedim ya bazı polemikler şiiri zenginleştirir. Gülümsemek, gülümsetmek iyidir. Bunca daralmaların kıskacında Zehra ve Selimcem'e teşekkür ederim.
Şeyda GÜNEŞ
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Haziran 13, 2008, 21:23:14 ÖS Gönderen: Şeyda GÜNEŞ »
|
Moderatöre Bildir
|
|
|
|
selim-cem
ÖKS Girişimcisi
|
 |
« Yanıtla #7 : Haziran 14, 2008, 00:19:15 ÖÖ » |
|
Çukurova Sanat Günleri'nden bazı enstantaneler:
Latife TEKİN'e Hesap Ödetmek:
Geçen aylarda Çukurovanın bazı illerini de içerisine alan uluslararası boyutlu Çukurova Santa Günleri düzenlendi, duymuşsunuzdur. Edindiğim bilgilere göre etkinlik çok başarılı geçmiş, izlediğim boyutuyla da öyle. Başta Çetin YİĞENOĞLU olmak üzere emeği geçenleri kutlamalı. Efendim, etkinliğin Mersin boyutunda gerçekleşmiş aşağıda anlatacaklarım, öyle söyleniyor:
O gün, etkinliğin akşamında bir balıkçıya gidilmiş topluca. Kimler yokmuş ki: Enver ERCAN, Latife TEKİN, Metin CENGİZ gibi istanbul'dan gelenlerin yanısıra Çukurovalı sanatçılardan Pali Canon, Bahattin AVCU, Sadık YAŞAR, Mehmet ÖZTEK, Mehmet HAMEŞ vs. Çukurovalıların birçoğu Enver ERCAN'ın pişinde pervaneymiş, vay neymiş, şiirlerini Varlık'ta nasıl sıklıkla yayınlatabilirlermiş, bunun kaygısıyla çembere almışlar Ercan'ı. Da, konumuz bu değil, ne diyorduk, balıkçıya gitmişlir demiştik galiba. Tamam hatırladım, balıkçıda yenmiş, içilmiş, hoplanmış ve zıplanmış sonunda ayrılık saati gelmiş çatmış. O da ne, kimsecikler hesabı ödemeye yanaşmıyormuş. "Peh!" diye kükremiş Latife TEKİN. Bir daha buralara uğrarsam iki olsun demiş mi bilmiyorum, bunu söylemediler. Söyledikleri, hesabı onun ödemek zorunda kaldığı... Sanat Dedektifi : Zehra YENİCE -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Toplumumuzun geleneksel psikolojisidir hesabı genellikle "erkek-ler" öder . 2. Yine geleneksel yapımızda "konuk" olana hesap ödettirilmez. üç ve son : Arkadaşların çoğu şair ve "avangard" öyle olunca "geleneksel"i yıkmayı her alanda düşünmüş olabilirler. dört ve bir son daha : Latife Tekin'i Ankara'ya davet etsek gelir mi acep ?
Not : Aynı gece ve aynı masada Hüseyin Ferhad'ın da olduğunu duydum ama elbette inanmadım, onun "orta asya izleğinden" gelen yiğit bir tarafı vardır hesap pusulasına Boğaç Han gibi atlardı olsaydı. Ankarada iken muhabbetimiz vardı, severim.
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Haziran 14, 2008, 01:05:12 ÖÖ Gönderen: selim-cem »
|
Moderatöre Bildir
|
|
|
|
|
sedef Kandemir
|
 |
« Yanıtla #8 : Haziran 14, 2008, 00:51:11 ÖÖ » |
|
Fikrimin İnce Gülü o Sevgili Arsız Ölüm ben ona bakarım bir kuru soğan ekmekte olsa gelir mi ola? 
|
"Çalmadan, ç?rpmadan bize ekme?imizi verenleri aç, bizi giydirenleri donsuz b?rakmadan ya?amak istemek bu kadar güç, bu kadar mihnetli, hatta bu kadar tehlikeli mi olmal? idi". -Sabahattin Ali-
|
|
|
cigdemünal
Çi?'dem
ÖKS Girişimcisi

Kaça??m, e?kiya a?klar ya?ar?m durmadan.
|
 |
« Yanıtla #9 : Haziran 14, 2008, 12:28:42 ÖS » |
|
Merhaba Keyifle izlediğim bir başlık. Yorumlamaksızın okuyordum yalnızca. Ama Latife Tekin'e hesap ödetmek olunca son söz konusu mevzu tutamadım kendimi. Ufak bir düzeltme yapma gereği duydum haddim olmadan...
Ben de o masadaydım. Çok kalabalıktık. Başlangıçta dört kişi olmak amacıyla bir araya gelmişken...Hep birlikte içtik, yedik, hopladık ve de zıpladık, zırladık...
Zaman onları uğurlamaya geldiği vakit hesaplar istendi ve Namık Kuyumcu kimin ne içtiğinin belirtilmesini rica etti. Bir çok kişi cüzdanlara uzandı. Latife Tekin ise; tüm hesabı kaptı ve itiraz istemedi.
Benim en yakın görüş mesafesinden görebildiğim kadarıyla durum bu şekilde gelişti. Bir de mekan bir balıkçı değildi ve gerginlik sonrası bir tepki de değildi onun tavrı.
Sevgi ve Saygımla
|
Borcum Yok! Bozdurdum Ömrümü.
|
|
|
selim-cem
ÖKS Girişimcisi
|
 |
« Yanıtla #10 : Haziran 14, 2008, 17:23:53 ÖS » |
|
Sevgli Çiğdem, Bu gece olayını yazdıktan sonra bu konuda kısa bir açıklama geldi. İsminin afişe edilmesini istemeyen bir şair arkadaş mail gönderdi. Hesabı Mersinli (evsahibi olduklarından)edebiyat derneği yöneticilerinin ödemesi talep edilmiş, hatta Adanalı organize eden arkadaşlardan birisi hesap üstümde kalacak endişesiyle "ben bin ytl maaşlı bir adamım nasıl öderim" diye tartışmaya girmiş, herneyse Öyle veya böyle hesap "konuk"ta kalmış. Ben de hep şikayet ederdim; adresim belli, telefonum belli bu şenliklere niye çağrılmam diye. Yahu maliyeti de sıfırlamışlar artık bizi görsünler bi zahmet.. Sahi "herkes kesesinden yesin içsin ziyafetim var benim" bir Mersin-Silifke türküsüydü değil mi ? Kökler sağlam olunca tabi ki zamanla aşama kaydedilmiş " ziyafeti gelen vermiş" ne güzel !!! sevgilerle çiğdem...
|
|
|
|
|
cigdemünal
Çi?'dem
ÖKS Girişimcisi

Kaça??m, e?kiya a?klar ya?ar?m durmadan.
|
 |
« Yanıtla #11 : Haziran 14, 2008, 23:18:32 ÖS » |
|
Merhaba tekrar...
Elimden geldiğince uzak kalmaya çalışıyorum bu tarz sohbetlerden. Ama tutamadım kendimi. Çünkü çok kişilerden bunun farklı yorumlarını dinledim. Çok başka ağızlarda çirkin şekilde dile getirildi. Rahatsız etti elbette. Eğer gerçekten benim sersemliğime denk düşen, farkedemediğim bir durum olduysa kendi payıma utanırım.
Sevgiler Selim Cem...
|
Borcum Yok! Bozdurdum Ömrümü.
|
|
|
|
HBozkurt
|
 |
« Yanıtla #12 : Haziran 15, 2008, 01:13:51 ÖÖ » |
|
kulaktan kulağa..ne güzel
zaten güzelliğin kendisi bu zincirde..en zayıf halka..Latife olsun
tanıdığım şairler çulsuz..ee Latife Hanım ne de olsa şair değil!
hesabı ödemesinde sakınca yok kanımca:(
güneyli dostları eli hızlı bilirdim neyse
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Haziran 15, 2008, 01:15:05 ÖÖ Gönderen: HBozkurt »
|
Moderatöre Bildir
|
|
|
|
|
YeldaKaratas
|
 |
« Yanıtla #13 : Haziran 15, 2008, 17:46:01 ÖS » |
|
Selim Cem, Size 'merhaba' demeden geçip gitmek olur mu; Fransa'dan! Yelda
|
|
|
|
|
selim-cem
ÖKS Girişimcisi
|
 |
« Yanıtla #14 : Haziran 15, 2008, 19:29:41 ÖS » |
|
Kıskandırdınız Yelda, ve özlettiniz. sevgiler...
|
|
|
|
|
|